Любомир Христов: Цветан Манчев би влязъл като дялан камък в кабинета на управителя на БНБ

"Позицията "управител на БНБ" е важна, защото институцията БНБ е важна. Централната банка изпълнява по-добре своите функции колкото по-малко се намира в новините. За всеки български гражданин е важно кой оглавява БНБ". Това каза пред БНР финансистът Любомир Христов, бивш главен икономист и член на УС на БНБ. И поясни защо:

"Защото всички искаме утре да знаем, че ще имаме достъп до депозитите и разплащателните си сметки. Всички искаме да знаем, че наредените плащания от нас или към нас ще бъдат разплатени. Искаме и да купуваме еврото към курса, с който сме свикнали". Според него все пак начело на БНБ ще застане достоен човек.

"Разломът в коалицията по темата е показателен и говори зле за начина, по който се управлява страната".

Поведението на ИТН той определи като "инфантилност и политическа незрялост".

В предаването "12+3" Христов посочи и най-подходящия за поста, "който ще влезе като дялан камък в кабинета на управителя на БНБ":

"Това е Цветан Манчев. Той сега е във Вашингтон. Притежава уменията, опита, компетентността, нравствените характеристики, необходими за тази позиция. Бил е подуправител на БНБ. Участвал е в преговорите с Европейската централна банка и с европейските органи, когато ставаше дума за присъединяване на България към Европейския съюз. Повече от 10 години е съветник на изпълнителния директор на МВФ. Той е познат на партньорите, което е важно. Никога не е бил политически обвързан".

Финансистът е категоричен, че процедурата по номиниране на кандидати за поста трябва да се повтори:

"При избора трябва да има политически консенсус, за да има стабилност в институцията. Централната банка под политически натиск не може да работи".

Източник: ФАКТИ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here