Къде са най-много заразените само за ден?

Прочетох днес /б.р. – вчера/ в уважавания сайт Fakti.bg, че близо 20 000 са заразените в Русия само за ден. И тази информация подавана от Д.Д. е закръглена към по-високото. На 3 ноември 2020 по данните на Роспотребнадзор, използващ като източник данните на Световната здравна организация поставя Русия на 8 (осмо) място след САЩ (95 329), Индия (38310), Франция (36 330), Италия (28 241), Великобритания (20 078), Полша (19 364), Испания (18 669) и Русия (18 648), следвана от Полша (19 364), Германия (16 542) и др. Абсолютният брой на заразените с Ковид-19 в тези страни е много тревожен. Но за единица би следвало да се вземат не само броят на заразените, но и броят на населението за да може да се прецени каква част от него е заразено за денонощие. И тогава тревогата става много по-различна, както и внушението коя страна е с най-много заразявания.

Русия е с население 146 748 590 души. В сравнение с Полша тя е с 3.8 пъти повече по брой население, но има със 716 души по-малко заразени за едно денонощие. При почти равен брой на заразените за едно денонощие между Русия и Испания (18 648 и 18 669) Русия има 3.1 пъти повече население. Спрямо Италия Русия има с 9 593 души по-малко заразени, при 2.4 пъти повече население. Спрямо САЩ Русия има 2.25 пъти по-малко население, но има 5.1 пъти по-малко заразени. Подобна е картината и при общия брой на заразените лица през целия период на пандемията. По този абсолютни цифри Русия е на четвърто място след САЩ, Индия и Бразилия. Спрямо Испания Русия има 1.3 пъти повече заразени, но 3.12 пъти повече население. Подобни съотношения има и спрямо Великобритания, Франция, Испания – малко повее заразени, но при много по-голям брой на населението. Следователно спрямо най-развитите евроатлантически държави русия е с по-малък мащаб на общо заразените и на заразените през последното денонощие.

И така абсолютните цифри са факт, но те не разкриват мащаба на ковидовото бедствие. Броят на заразените през последното денонощие е факт – 48 648 в Русия. Но този верен сам по себе си факт не разкрива действителния мащаб на бедствието истинската картина. И у мнозина читатели възниква въпросът: „Този материал не е ли поредната русофобия и манипулиране на общественото отношение към Русия?“ Най-вероятно авторът (Д.Д.) не имал такава цел. Но понякога и без да искаш чрез благи намерения можеш да достигнеш до противоположен и неверен извод. Мащабите на пандемията в Русия, подобно на много други страни в света, са големи. Но те не са толкова много големи, както могат да изглеждат от единствен факт, без съпоставка с други верни факти.

Автор: Анко Иванов

Politcoment.blogspot.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here