Крум Зарков: Правим избори като сапунена опера

Законодателството по изборния процес последните три години напомня сапунена опера – повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на дебата по президентското вето върху Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Според него, докато човечеството преживява цифрова индустриална революция, България е катастрофирала във въвеждането в изборния процес на семпла машина. "Мнозинството не иска машини в процеса, въпреки законовите поправки, които казаха, че ще се гласува само с машини, въпреки обещанията на премиера, въпреки заявките за търсене на консенсус, работни групи, експертни съвети", каза Зарков.

Според него същността на политиката на мнозинството е да саботира и компрометира този способ за гласуване.

"Свидетели сме на последния трик – опитвате се да го обезсмислите", каза Зарков. Коментарът му бе по повод текста от кодекса, който дава възможност и за хартиено гласуване.

Според него това остава в оборот всички пороци на сгрешени бюлетини, неочетени преференци. "По този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства. Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате. Ще се заемат помещения, ще се направят огромни усилия – напълно безсмислено. Това само и само, за да може след изборите да кажете: "Видяхте ли, няма нужда". Това поведение е напълно съзнателно и доказателство за това е, че вие се опитвате по всякакъв начин да изключите Министерския съвет от процеса. Това са други поправки, които президентът връща на нашето внимание. Вменявате отговорност на ЦИК и всички други. Търси се не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал", допълни още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

"Не само опозиция и президента, а 93 % от българските граждани добре разбират, че най-важната институция Народното събрание не работи правилно и полезно. Все пак ветото на президента, както всяко вето е шанс законът да се преразгледа, грешките да бъдат предотвратени, проблемите най-сетне да бъдат решени. Възползвайте се. Инатът не е добър съветник. Залогът са честни избори, а сегашната ситуация това е и гражданският мир. Бъдете поне веднъж в този мандат на висотата на вашата отговорност", каза още Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here