Красимир Вълчев: Училищата са готови за новата учебна година

Училищата вече са набелязали мерките за сигурност преди 15-ти септември, каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от Novini.bg. Той се срещна с директорите на столичните училища по време на обучение, свързано с новата учебна година в условията на COVID-19. В него участват още Столична община, Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление на образованието-София. Основната тема на срещата бе как ще започне новата учебна година в условията на COVID-19 и какви мерки ще вземат училищата.

Някои от мерките са задължителни. Това са дезинфекцията и спазването на дистанция. Другите мерки са препоръчителни, всяко училище само трябва да ги изработи. Училищата вече изработиха такива мерки, а директорите споделиха някои от тези мерки. Те са различни – например децата да влизат от различни входове, по коридорите децата да не се сблъскват помежду си, да се носят маски в общите части. Учителите в горните курсове да са с шлемове.

Ако има болно дете, карантината ще бъде само за неговия клас, а в рамките на 24 часа този клас ще премине в дистанционно обучение за 14 дни.

"В момента вече могат да ги подават. Нямаме нормативна уредба. Вие знаете, че по принцип обществените отношения се установяват с нормативни актове. Затова днес пращаме писма до училищата и регионалните инспекторати, в които разясняваме всичко. Но все пак обръщам внимание, че регионалните управления ще имат право на преценка, в зависимост от ангажираността на родителите и учениците с учебния процес през предходната година", заяви Красимир Вълчев, министър на образованието.

"Може, това позволи законът, но ще са налице критерии – най-общо родителят ще трябва да декларира, че ще осигури ангажираност на детето, технически предпоставки да се случва обучението в електронна среда, а директорът на базата на информация от учителите ще даде мнение за ангажираността на през предходната година", каза Вълчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here