Колко години се работи за жилище

Клиентите, които искат да си купят жилище ново строителство в Прага с разгъната застроена площ от 70 кв.м., трябва да работят за него 14 години и то при условие, че не прави никакви други разходи. За сравнение, през 2014 г. този показател е бил под 10 години, сочи анализ на предприемаческата компания Central Group. В други европейски градове жилищата са по-достъпни, сочи проучването. За Братислава са необходими 12 години, Мюнхен – 12 години, Виена – 9 години, Варшава – 8.5 години и Берлин 8 години.

"В Германия и Виена трябва да работите по-малко години, за да си купите жилище с посочените параметри. В тези държави, обаче и срокът за издаване на разрешително за строеж е по-кратък, отколкото в Чехия и поради това броят на издадените разрешителни за строеж на 1000 души е два-три пъти по-голям, отколкото в прага", казва Душан Куновски, управител на Central Group.

През последните 5 години властите на Прага са издали разрешителни за строеж на 3 жилища на 1000 жители. За сравнение, в Берлин този показател е 6.5, в Мюнхен – 7.5, в Братислава – 8.4, във Виена – 8.7 и във Варшава 13.1.

Увеличението на достъпността на жилища с 0.2% през третото тримесечие на текущата година спрямо същото на миналата, се дължи на факта, че темпът на увеличение на заплатите е бил малко по-бърз от този на цената на квадратен метър жилищна площ. Жилище с площ от 70 кв.м е поскъпнало през септември с 4.6%, а средната месечна заплата се е увеличила със 6.2% спрямо година по-рано.

С 3.2% е поскъпнал квадратният метър жилищна площ ново строителство в Прага през септември тази година спрямо същия месец на миналата, до 4160 EUR. От средата на 2015 г. досега жилищата от първичния пазар са увеличи стойността си с 98%. Според анализатори, една от основните причини за поскъпването е дефицитът на жилища. Друг фактор е рязкото поскъпване на цената на земята, строителните материали, работата, високите данъци и високите технически изисквания от страна на законодателя. "Според нас цените на жилищата ново строителство през 2021 г. трябва да останат на нивата от 2020-та. Единствено проекти разположени на не чак толкова добри локации могат да се оферират на по-ниски цени. В Прага, както и преди, се наблюдава дефицит на новите жилища", коментират брокери от Trigema, Skanska Reality и Central Group.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here