Китай се опълчи на САЩ заради Закона за политиката на Тайван

Китай е депозирал официална жалба срещу Съединените щати, след като комисия в Сената на САЩ прие законодателство, което ще засили военната подкрепа на САЩ за Тайван. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано то Ройтерс.

Ако законопроектът продължи да върви напред, това ще засегне отношенията между САЩ и Китай, каза Мао Нинг, говорител на външното министерство, на редовен брифинг за медиите.

Комисията по външни отношения на Сената подкрепи Закона за политиката на Тайван от 2022 г. със 17-5, въпреки опасенията относно законопроекта в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и гнева от мярката от страна на Пекин.

Припомняме, че Китай разглежда Тайван като своя, отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част. Отношенията между Китай и САЩ се влошиха след визитата на говорителя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, която се осъществи въпреки предупрежденията от Пекин за ответни мерки.

Източник: ФАКТИ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here