Китай: Забраната на TikTok е лоша новина за САЩ

Вчера президентът Доналд Тръмп заяви, че американският бизнес на приложението за видеосподеляне TikTok трябва да бъде продаден на местна компания преди 15 септември, като заплаши, че в противен случай то ще бъде забранено, съобщава Радио Китай.

Според бившия съветник към Министерството на правосъдието на САЩ и известен адвокат в областта на правата на потребителите Джийн Кимелман, думите на президента не почиват на никаква законова основа. Опитът на Белия дом да прекрати бизнес на TikTok в САЩ, използвайки като мотив националната сигурност прилича на действията му спрямо Huawei.

Професорът по право в Станфордския университет Марк Лемли също смята, че до момента Вашингтон не е представил солидни аргументи как точно TikTok застрашава националната сигурност на страната.

Редица западни медии са на мнение, че националната сигурност е предлог, който САЩ използват, за да оказват натиск и ограничават бизнеса и развитието на китайски компании в сферата на високите технологии.

Другата причина за плановете на САЩ да забранят TikTok се крие в конкуренцията, която китайската компания представлява за редица американски интернет гиганти. Благодарение на иновативния си бизнес модел TikTok успя да привлече многобройни потребители, разбивайки монопола на американските компании в социалните мрежи. Действията на Вашингтон показват, че той е притеснен от повишаването на конкурентоспособността на китайските компании в дигиталния сектор.

През последни години САЩ ограничиха значително достъпа на китайски инвеститори до своя пазар, забраниха износа на комуникационни технологи и оборудване за 5G мрежата, а сега тяхна мишена стана приложение за видеосподеляне.

От действията им става ясно, че за американските политици пазарна икономика и справедлива конкуренция са само инструменти, чрез които да реализират свои цели. Но това, което явно не разбират е, че ако водещи и перспективни компании в секторите на науката и технологии се оттеглят от пазара в САЩ, той ще загуби своята привлекателност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here