Китайската икономика работи на две скорости

Китайската икономика работи на две скорости. Големи индустриални групи, разположени по крайбрежието, ускоряват възстановяването след COVID-19. Същото не може да се каже за бизнеса във вътрешността на страната, сочат данните на независимата изследователска фирма China Beige Book, предаде AsiaNews.it.

Китайските власти лъжат за икономическото възстановяване на страната. Пекин използва неотдавнашните положителни данни, за да създаде илюзорен наратив за успеха в борбата с пандемията и да се покаже като първата страна, която се връща към обичайния си ритъм.

Официалните данни показват, че китайската икономика бележи ръст с 3,2% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо миналата година; след спад от 6,8% между януари и март. Според анализаторите БВП на Китай може да нарасне с 5% през третото тримесечие. Но според China Beige Book, проучване сред 3300 компании показва две икономически реалности в страната.

Индустриалните райони на Пекин, Шанхай и Гуандун се възстановяват с голяма скорост, докато останалата част от страната изпитва затруднения. Производството във вътрешните провинции няма да се възстанови между второто и третото тримесечие на тази година. Докато големите компании показват признаци на бързо възстановяване, малките и средните предприятия продължават да страдат. Строителството е друг сектор в сериозна криза. Строителните компании не могат да плащат поради намаляващите дейности и по-ниските приходи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here