Кабинетът търси успели бг-кадри от чужбина за работа във втория ешалон на властта

Правителството търси усилено успели българи в чужбина, за да ги привлече на работа за втория ешелон на властта, научи Клуб Z.

Десетки български посолства в Западна Европа и Северна Америка са получили инструкции да издирят успешни българи, които са се издигнали в частния бизнес и в международни организации и да предадат в София техни телефони и имейли. Срокът да предадат информацията е до средата на май т.г.

Идеята на премиера Кирил Петков е част от тях да бъдат помолени да се върнат в родината и да заемат ключови постове в администрацията, тъй като изпълнителната власт изпитва остър недостиг от качествени специалисти на всякакви позиции.

Премиерът никога не е крил желанието си да докара още българи от чужбина.

В средата на февруари т.г. Кирил Петков обяви, че правителството прави списък с българи в чужбина, които да бъдат назначени в новия антикорупционен орган и в ключови служби, борещи се с корупцията. Целта е те да нямат връзки с хора, заемащи сега позиции по високите етажи у нас, за да разследват безпристрастно всички сигнали за корупция.

Още по време на консултациите за изработване на управленската програма през ноември м.г., премиерът заговори за създаването на регистър на успешни българи в странство.

”Стамболов е заложил 160 млн. лв. за помощ на талантливи българи и 160 млн. лв. за връщане на българите от чужбина. Трябва да върнем това”, каза тогава Кирил Петков.

"Трябва да се създаде регистър, в който българите в чужбина да се регистрират и да знаем кой в каква сфера е – само тези, които искат, разбира се. Когато някой чужд инвеститор дойде в България, ние ще може да му кажем, че имаме толкова хора в чужбина в тази област", коментира Петков.

Източник: ФАКТИ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here