Испания: Възстановителният фонд на ЕС не е благотворителност

Съвместното вземане на заеми от държавите-членки на Европейския съюз за финансиране на възстановителен фонд за подпомагане на страните да се справят с тежката рецесия, причинена от Covid-19, не е благотворителност, заяви испанският външен министър Аранча Гонсалес преди решаващата среща на блока на 17-18 юли. Това предаде Reuters.

Всички участващи ще допринесат за покриването на дълга, дори и северните "пестеливи" страни-членки, каза тя в понеделник в интервю за белгийската радиостанция RTBF.

„Няма Холандия да предостави финансови средства като благотворителност на Испания или Франция. Всяка държава ще поеме дял от дълга, пропорционален на икономическата ѝ тежест. Германия би допринесла с 20%, Испания с 9%, а Холандия например с 6%", обясни тя.

27-те лидери на Европейския съюз трябва да се срещнат по-късно тази седмица, за да договорят седемгодишния бюджет на блока, както и създаването на стимулиращ възстановителен фонд в размер на 750 милиарда евро, финансиран с общ дълг.

Две трети от сумата ще бъдат предоставяни под формата на безвъзмездни грантове, а една трета – под формата на заеми.

Създаването на този фонд постави богатия, пестелив север срещу южните страни с висок дълг, които бяха засегнати по-силно от пандемията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here