Икономист: Дупката в бюджета ще е минимум 7 милиарда, аз и децата ми ще ги плащаме

''Заплатите на държавните служители се покачват. Залъгваме до март пенсионерите с 50 лева, даваме на калпак на всяко дете по 40 лева, увеличаваме на държавните служители парите и взимаме от дребния бизнес и хората с най-ниски заплати''. Това каза икономистът Кирил Петков в коментар за ''Бюджет 2021'' на българското правителство, който все още не е гласуван в Народното събрание и е само проект за бюджет.

Петков бе гост в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'', което се излъчва по ТВ Евроком.

''Нито виждам реформи, нито виждам мерки за намаляване на корупцията. Реално преразпределят парите по един много неефикасен начин. Казват, че бюджетът е пандемичен, а не е заложено да се купи ваксина за всеки човек. Тук се плаща за групите хора, които правителството чака да гласуват за тях'', заяви още икономистът.

''Бюджетът ми се струва нереалистичен, залага икономиката да расте с 4,5%. Приходите в този бюджет се качват над 10 процента. Дори и данъците и ДДС-то се покачват. Това е рачешка задача. Разходите са били направени и те се качват с 9%. Те са направили нереалистични приходи, за да не изглежда дупката от 9 милиарда. Дупката в бюджета ще е минимум 7 милиарда, аз и моите деца ще ги плащаме'', добави Кирил Петков.

''Тези 50 лева се изплащат до март и спират. Това е толкова очеваден начин да се залъже част от населението с пандемични мерки. Има едни 318 млн., които са платени, залъгвайки пенсионерите. Дават се пари на калпак и на децата. 40 лева на калпак. Не се чувствам добре да ми дават по 40 лева на всяко дете, аз имам три деца'', коментира той.

''Следващата мярка е, че се увеличават разходите на държавни служители с 11%. Това са над 1 млрд. лева. А се покачва минималната работна заплата. Ние взимаме от най-бедното население и малкия бизнес и ги прехвърляме в заплати на държавни служители. Ние с над 2 млрд. ще вдигнем данъците на дребния бизнес'', продължи с анализа си икономистът.

''Сега е отминал периодът в кризата с войните. Коронавирусът се явява подходящ повод да се завъртят едни милиарди, продукти за потребление, става дума за медикаменти. Става дума за PCR тестове, маски, представете си за колко милиарди. До момента вече са поръчани ваксини, които не са произведени'', каза още Кирил Петков.

Целия разговор на Люба Кулезич с Кирил Петков можете да изгледате след 13:45 във видеото:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here