Защо тук цените растат

Жилищата в Словения продължават да поскъпват, въпреки прогнозата на икономисти за спад и кризата, предизвикана от пандемията с коронавируса. Основната причина за това е високото търсене. Независимо от съкращаването на БВП на страната до 7.9% през първото полугодие на текущата година и икономическата рецесия, се наблюдава активна продажба на жилища. В същото време търсенето на хотели и офиси спада.

„Основно търсенето сега се генерира от тези, които прекараха пролетната карантина в тесните си апартаменти и тези, които търсят инвестиционни възможности. Допълнителен стимул се явяват и ниските лихви по ипотеките, които в бъдеще могат да се понижат още повече“, посочват анализатори.

Търсенето на жилища обаче не намалява процента на пустеещите имоти в сегмента. Става дума за такива, които се отдават на краткосрочен принцип и собствениците им не искат да ги пускат на пазара за дългосрочно отдаване под наем. За последните 20 години в Словения се създаде такъв дефицит на жилища, че тези свободни площи не играят никаква роля в усложнената ситуация на пазара.

„Собствениците на пустеещи апартаменти не ги продават. Те са готови да чакат отварянето на границите, за да се върнат на пазара на краткосрочно отдаване под наем“, коментират специалисти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here