Защо руснаците оставят чаша с вода и монета в хладилника преди отпуска?

Преди заминаване на почивка всяко домакинство се изправя пред един и същ проблем – какво да прави с продуктите в хладилника.

Дори в него да няма почти нищо, в камерата или фризерния отсек по правило е останало месо, полуфабрикати и други замразени храни, които могат да се съхраняват по този начин дълги месеци.

Какво обаче се случва с тях ако токът спре, докато стопаните се препичат на пясъка на стотици километри от дома? Може ли да се разчита, че продуктите не са се размразили и развалили, преди електроснабдяването да бъде възстановено и да са замръзнали отново?

Именно за такива случаи руснаците са измислили проста система за проверка с помощта на чаша с вода и монета. За предпочитане е да се използва пластмасов или метален съд, за който няма опасност да се спука под натиска на разширяващия се лед.

Чашата се долива с вода догоре и се оставя да замръзне в камерата или фризерната част, след които отгоре се поставя монетата. Ако след завръщането от почивката тя все още се намира там, проблеми с електроснабдяването не е имало. Ако е потънала на дъното, ледът очевидно се е разтопил и монетата е потънала, преди водата да замръзне отново.

Повечето хладилници могат да поддържат достатъчно ниска температура в продължение на поне денонощие без електрозахранване. Ако водата в чашата се е разтопила, ток явно не е имало доста дълго време, а замразените продукти най-вероятно вече не са годни за консумация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here