Започна зареждането на ядрено гориво във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ

Във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ започна зареждането на свежо ядрено гориво. В активната зона на реактора бе заредена първата горивна касета, като последователно ще бъдат заредени общо 163 горивни касети.

Ядреното гориво е произведено в Новосибирския завод за химически концентрати на дъщерната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ. Когато зареждането приключи, реакторът ще бъде изведен на минимално контролирано ниво на мощност (до 1%). След потвърждаване на надеждността и безопасността на работа при проектни параметри, ще започне етапът на енергийно пускане и енергоблокът за първи път ще бъде присъединен към енергийната мрежа на Беларус, предаде "Росатом".

„Най-интересният, вълнуващ и отговорен етап от изграждането на един атомен енергоблок е настройката и въвеждането в експлоатация след приключване на огромен обем строителни и монтажни дейности“, отбеляза първият заместник генерален директор на „Росатом“ Александър Локшин. Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руски проект от поколение 3+, който напълно отговаря на нормите и изискванията за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

На 10 юни 2021 г. енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ стана първият обект в атомната електроенергетика от най-ново поколение 3+, построен по руски технологии в чужбина и приет в промишлена експлоатация. В целия свят са изградени общо 106 атомни енергийни обекта по руски дизайн, от тях 80 енергоблока са с реактори тип ВВЕР. Към момента в международния портфейл за поръчки на „Росатом“ има 35 ВВЕР енергоблока, които се намират на различни етапи на реализация в 12 държави.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here