Забравеният американски УАЗ

През 1993 г. американец на име Уилям Андерсън попада в Русия и се натъква на УАЗ-469. Бизнесменът остава очарован от проходимостта на съветския всъдеход и простата му конструкция и веднага решава да започне да го внася в Щатите.

Андерсън основава компания, която да доработва "уазките" в съответствие с изискванията за американския пазар и да се занимава с продажбите им. Uaz of America бързо набира 3 000 поръчки.

Модернизираният щатски УАЗ-469 получава името World UAZ. Всъдеходът има хромирани джанти и офроудърски гуми BFGoodrich, качествен гюрук от синтетичен материал и стъкла от прозрачна пластмаса.

В интериора се появяват оборотомер и анатомични седалки с износоустойчива тапицерия. Четирите колела са снабдени със спирачки с вентилирани дискове, а мостовете са окачени на дългоходови амортисьори Monroe Sensa-Trac. Предната броня е сменена със стоманена тръба с масивен ролбар и мощна лебедка Ramsey.

Най-сериозното изменение обаче е под предния капак. Там е монтиран шестцилиндров двигател Vortec от General Motors с мощност 184 к.с., който работи с петстепенна механична трансмисия.

За съжаление доработките увеличават сериозно цената на World UAZ. $15 000 се оказват доста пари за подобен автомобил и поръчките започват да се топят. Самият Андерсън вини за провала на Uaz of America корупцията в Русия – средствата за подкупи оскъпявали прекалено много всъдеходите още преди да прекосят океана. Говори се обаче, че американските "уазки" намират радушен прием сред колумбийските наркобарони, които бързо оценяват проходимостта и лесната им поддръжка.

<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/FFJ-3evD2XM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here