Ето защо няма чужди инвеститори в България

Коментар на Владислав Панев във "Фейсбук"

Общинският съвет в Хасково утре ще гласува наистина огромна инвестиция. 4000 декара пасища в селата Книжовник и Долно Войводино ще бъдат продадени на клон на австрийска фирма с цел изграждане на 400 мегавата фотоволтаици. Схемата е законна, но и показва как се прави бизнес в България и защо няма опашка от инвеститори тук.

Защото няма конкуренция. 400 мегавата е огромен проект, на практика почти няма такъв в цяла Източна Европа. Смятайте и колко такива парцела има в България. Обявяването на търг за тях може да доведе най-реномираните фирми от бранша от цял свят. Община Хасково да стане международна новина. Състезателния принцип може да донесе много блага за хората в района. Например търга да бъде спечелен от фирмата, която предоставя на общината (или жителите на двете села) безвъзмездно най-голям процент от произведената енергия. Така че ползите да са дългосрочни, не просто да се приберат едни пари сега.

Отделно да се овъзмездят животновъдите в района, които ще загубят част от поминъка си. Техният интерес също трябва да бъде взет предвид и защитен. Себестойността на тока от толкова голяма инсталация може да достигне доста ниски нива, със сигурност под пазарните в момента. Така че интересът е гарантиран. Точно това тази година се направи в Македония, където на мястото на мина ще се изградят 50 мегавата фотоволтаици. И 100 миньора ще запазят работните си места.

Силен интерес може да се получи ако общината предварително мине всичките процедури и на практика предложи структуриран проект. С извършени преотреждане на земята, виза за проектиране, съгласуване за присъединяване. Иначе пак ще се явят само тези, които знаят как се случват нещата в България и съответно са с едни гърди напред.

Само че това, което ще се гласува от общинския съвет е съвсем друго. Според граждани, повлияно от "дрийм тийма" около Делян Добрев. Както казва поета, там не харесват "Дрийм тийма" не заради името му, а защото са такива, такива и такива. Заради политиката на ГЕРБ – монопол, административен избор на победители и липса на конкуренция. И дори ако си сериозен инвеститор, печелиш ако се нагодиш максимално към тези правила. А австрийската фирма не е случайна – в началото на годината закупи централата за 60 мегавата в село Караджалово, Първомайско (на снимката е точно тя).

Та нещо, което може да бъде новина за целия регион на Балканите ако се направи читаво, се превръща в полутаен проект, който се подбутва от местните играчи без състезание, с предизвестен победител и в ущърб на местните хора. Ако се чудите защо няма много инвеститори в България – ето затова. Не ни трябва много да го променим. Просто добра организация, честни и прозрачни правила, така че всеки, който предлага най-конкурентен продукт да е добре дошъл. Така трябва да се изграждат шампиони. А не по втория начин.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here