Ескалация! Турски F-16 свали арменски Су-25, пилотът е мъртъв

Турски изтребител F-16 е свалил Су-25 на арменските военновъздушни сили (ВВС) от територията на Азербайджан, твърди Министерството на отбраната на Армения, цитирано от ТАСС, предава БНР.

Пилотът на сваления самолет е загинал, уточняват от Ереван и подчертават, че инцидентът е станал във въздушното пространство на Армения.

Военните действия между Армения и Азербайджан взеха нови жертви. И двете страни съобщават за тежки загуби в боевете за Нагорни Карабах, които продължават трети ден.

Ожесточени боеве се водят за Нагорни Карабах, съобщават военните от двете страни. Настроението в двете столици отразяват анкети с жители на Ереван и Баку.

“Не ме е страх от войната, защото армията ни е силна“.

“Искам отново да седнат на масата за преговори, единственото нещо, което искам, е мир, нищо друго“.

“Азербайджанската армия ще спечели тази война и ще си върнем земите, ще развеем нашето знаме над Карабах“.

“Откакто съм роден тлее конфликтът за Карабах. Надявам се, че ще бъде разрешен веднъж завинаги и няма да го прехвърлим на следващите поколения“, казват анкетираните.

Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание, след като световните лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Минската група, водена от Франция, Русия и САЩ, "предлага подходящ форум" за диалог.

Има опасност Русия и Турция да се намесят в конфликта между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах" и потвърди подкрепата си за Азербайджан.

Това пък предизвика говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да призове Турция да направи всичко възможно за прекратяване на огъня.

Армения заяви, че разчита на помощта на Русия в случай на ескалация, стана ясно от интервю на арменския посланик в Москва пред Интерфакс.

Основната причина за напрежението е растящото недоволство на Азербайджан от липсващо международно признато решение на конфликта, смятат политически наблюдатели в района. Както и от действията на Армения, която строи пътища към Нагорни Карабах, където заселва арменски сирийци и ливанци.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here