Епископ Пахомий: Да дадем възможност Господ винаги да се ражда в сърцата ни

Трябва да осъзнаваме какъв е смисълът на идването на нашия спасител Исус Христос на земята. … Важното е да имаме разбирането на снизхождането на Христос – да слезе, да се въплъти и да се роди във Витлеемската пещера със смирение, кротост и с любов към целия човешки род. Най-важното е да имаме тайнствата на Църквата и да имаме тази възможност да се приобщаваме с тялото и с кръвта на нашия Господ в тайнството евхаристия – там да го вместим в нашите сърца и да има възможността той винаги да се ражда в нашите сърца, така че да ни обновява и да ни прави нови човеци. Това каза епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Свети Иван Рилски", в празничното предколедно предаване "Хоризонт за вас".

По думите му във времето на пандемия от Covid-19 всеки човек, пребивавайки само, не би могъл да се справи:

"Трябва да се обръщаме към нашите близки. Църковният живот е живот в събор – там, където са събрани двама или трима – между тях е и Христос. Трябва да знаем, че нищо не става без Бога, всичко се допуска от Бога. Трябва да имаме разум и да проумеем поради каква причина Господ допуска това да е случи с нас. И ако успеем да извървим този път с Божията помощ, надявам се хората да намират храма и да бъдат в общение със своите близки и с Бога. Да не губим никога надежда, защото Господ извърши това голямо чудо да се роди в пещера за нашето спасение и никога няма да ни остави".

Дякон Слави Спасов – секретар на семинарията, сподели, че човек осъзнава какво е ценното, когато го загуби:

"Това, че загубихме свободата да се виждаме и да празнуваме с най-близките си, ни помогна да осъзнаем важността на нашите лични взаимоотношения като човеци и ни обърна навътре – към себе си. Много хора се обърнаха към Бога и търсят спасение в него".

По думите на Евтимий Корчев – ученик от 11 клас в Софийската духовна семинария, син на свещеник, Рождество Христово е много светъл семеен празник, в който се фокусираш върху любовта в семейството:

"Трябва да останем вкъщи с близките си хора, да не гледаме толкова за подаръците. Да мислим за наистина важните неща в живота".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here