Емигрантите получават парични обезщетения

Всички български граждани, работили в чужбина през последните пет години – от 2015 до 2020 – имат право на различни видове обезщетения, ако са си плащали данъците, осигуровките и са си подали данъчната декларация.

Проблемът е, че поради незнание или заради страхове и заблуди, повечето емигранти не търсят парите си и губят стотици до хиляди евро годишно.

Какви са тези обезщетения

За неизползван платен годишен отпуск, надвзети данъци, парична помощ за отглеждане на деца – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално.

За какви суми става въпрос

Това е първото, което питат емигрантите щом разберат за обезщетенията.

204-235 евро на месец – на толкова възлиза обезщетението, което получават български граждани, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на 55-79 евро, отново според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години получават до 685 евро на месец. Това разяснява Росен Ковачев – ръководител за България на RT Tax

„Разбира се, уточнява той, точната сума зависи много от държавата, в която се намирате и от куп други фактори, какво е работното ви време, каква е заплатата ви, колко деца имате, на каква възраст са и др.“.

11 000 евро – това е сумата, която RT Tax е възстановила на свой клиент с надвнесени данъци. Разбира се, има и случаи, в които хората получават само няколко десетки евро.

От кое обезщетение се възползват най-малко българите, работещи в чужбина

„От обезщетението за надвнесени данъци – отговаря без колебание Росен Ковачев и уточнява: в Германия то възлиза на 950 евро. В Австрия, Великобритания, Холандия размерът му е сходен – съответно 804 евро, 833 евро и 816 евро. В Норвегия – 353 евро, в Ирландия – 753 евро. В Дания средната сума е до 1219 евро.“

Според него хората се притесняват да си търсят парите, защото са чули, че така няма да могат да работят отново в чужбина, че това ще им попречи да се пенсионират в чужбина и още куп небивалици.

Истината е, че искането за възстановяване на надвнесени данъци е съвсем законно и по никакъв начин не ви пречи да работите отново в чужбина или да се пенсионирате там.

Кой може да кандидатства за възстановяване на надвнесени данъци

Всеки българин, който е работил легално в Германия, Австрия, Великобритания, Ирландия, Холандия, Дания, Норвегия, Испания, Италия, Франция през последните 4-5 години.

Според изчисления на RT Tax само през 2019 година не са били възстановени обезщетения на стойност 3,2 милиона евро.

Поискайте и получете парите, които ви се полагат след като сте платили данъците си. Можете да кандидатствате сами за възстановяване на данъци пред чуждестранните институции. Проблемът е, че понякога изникват бюрократични и административни спънки, с които не можете да се справите сами. Те водят до спиране на процедурата и вие не получавате парите си.

За да вземете каквото ви се полага, потърсете специалист – фирма, която се занимава именно с възстановяване на надвнесени данъци и всякакви други видове обезщетение за емигранти, работещи легално в чужбина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here