Д-р Пенчев очаква скок от 20% на заразените с COVID-19 в София

През следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в столицата, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в „Тази сутрин“ по бТВ.

Той прогнозира, че скокът на новозаболелите ще бъде от порядъка на не по-малко от 10 – 20%, ако няма някакъв драстичен взрив.

„Анализът показва, че в месеците юни и юли заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната заболеваемост на страната, докато в месеците август и септември тя е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Това е следствие на няколко моделиращи фактора. Първо, нека да отчетем това, че август и септември е ваканционен период и нямаше хора в София, учениците също не бяха на училище. Това са част от факторите“ , каза Пенчев, който обясни, че според епидемиолозите София като град и столица е една бомба, която не се знае кога ще избухне.

„Това, което очакваме и анализите, които имаме, е едно плавно нарастване на заболеваемостта в София, благодарение също на такива моделиращи фактори, особено присъственото обучение на учениците. Лично аз се надявам да е в малък процент това плавно покачване, но нямаме точни и ясни критерии“, каза Пенчев.

Противно на широкоразпространеното мнение в обществото сред заразените има хора, които са участвали в протестите, показват епидемиологично проучване, което прави РЗИ, каза Пенчев.

210 души са нарушили наложената им карантина в столицата през изминалия месец.

Столична РЗИ изпитва недостиг на кадри, 200 души няма как да покрият София, системата е напрегната, работата е денонощна, 7 дни в седмицата, каза д-р Пенчев.

Сред новозаразените с коронавирус в София има и служител на РЗИ-София, който се е инфектирал от детето си, което е ученик. Това е можело да блокира работата на РЗИ, ако заразата се беше разпространила в службата, съобщи Пенчев.

Установени са контактните лица на служителя и са предприети съответните действия. Тя е работела в администрацията на РЗИ и не е обикаляла обекти.

Засега заразата в столицата не се разпространява дифузно, а имаме огнища в училища и детски заведения. Опасното е, че повечето деца карат инфекцията безсимптомно като в гореописания случай и разпространяват болестта по-нататък, каза директорът на РЗИ-София.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here