Държава компенсира наемодателите

Правителството на Черна гора ще предостави 3 млн. EUR под формата на субсидии на собствениците на туристически жилища, които понасят загуби заради проваления туристически сезон в резултат на пандемията от коронавируса.

Помощ ще получат само регистрираните наемодатели. Техният брой е близо 10 000. Условията и начина на получаване властите ще определят посредством специална програма.

Аналогична мярка предприе и Гърция. Тук обаче пострадалите наемодатели трябва да подадат специална декларация в общината, в която да посочат материалните загуби от неотдадените имоти.

Друга мярка е освобождаване от подоходно облагане в размер между 15% и 45% за доходи от наем, получени в месеците на извънредно положение. Например, ако собственик отдава имота си на компания срещу 4000 EUR на месец, той ще получи 4800 EUR по-малко за месеците март, април и май. Ако получените наеми за тези три месеца не бъдат облагани, той ще плати данък в размер на 10 300 EUR за оставащата част от годината (бел. ред. 9 месеца) вместо 15 700 EUR.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here