Доц. Янев: В медицината сме много близо до Бога

„В момента смятам, че сме пак на повърхността на вълната на промените, вместо да поискаме да сменим подхода и погледа си изцяло отвътре.“ Това мнение изрази пред БНР доц. Николай Янев, ръководител на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в „Пирогов“. Доц. Янев е и иподякон в Българската православна църква.

Истинската промяна и за нас като народ може да дойде, когато се върнем на онази здрава основа на добродетелите, която ни е превела през изключително тежки времена – много по-тежки от тези в момента, вярва той.

Запитан какво е мястото на вярата в медицината Николай Янев посочи:

„Централно е мястото според мен, в моите лични разбирания. Това е свободен избор и свободна воля на всеки един човек, но специално в медицината аз смятам, че ние сме много по-близо до Бога и въпросите за вярата са екзистенциални при нас, ежедневни в нашата работа.“

„Пациенти, които идват със страх, с неувереност, с неубеденост в нашите лични качества, често имат дълъг и труден път, докато други, които идват с на пръв поглед тежки заболявания, но казват – оставяме се във вашите ръце, а това със сигурност означава и в божиите ръце, (защото нито ние можем да сме сигурни, че ще излекуваме един пациент от каквото и да е заболяване, когато той прекрачи нашия праг, нито пък самият пациент е уверен, че точно ние сме лекарите, които ще възвърнем здравето му), като цяло пациентите, които пристъпват с вяра, с увереност, с доверие най-вече, вдъхват сили и на нас, лекарите, а неминуемо се грижат и за по-бързото възвръщане на тяхното здраве“, сподели доц. Николай Янев.

„Щастието е толкова близо до нас, стига да вдигнем поглед нагоре и да видим, че не сме хаотично пребиваващи на тази земя, имаме своя смисъл. От раждането до смъртта носим една вътрешна сила, на която би трябвало да обърнем внимание.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here