Гръцки свещеник похвали Ердоган: Той ни даде урок в “Света София”!

Двоен празник ще има днес в "Света София" в Истанбул, пише турският вестник "Йенисьоз".</p><p>Първата празнична молитва в храма след 86 години, в които "Света София" служеше като музей, съвпада днес и с голямата петъчна молитва, предава БТА.

"Празник след празник" засилват радостта на мюсюлманската общност, щастлива от отварянето на "Света София" като джамия, пише още "Йени сьоз".

На радостта от отбелязването на днешния голям мюсюлмански празник Курбан байрам в "Света София" посвещава водещия си материал тази сутрин и в. "Дирилиш постасъ". Изданието отбелязва, че откакто храмът отвори врати за мюсюлмански богослужения, не стихва потокът към него от вярващи "от четирите краища на страната и света".

"Ердоган ни даде урок" – под това заглавие в. "Йени бирлик" пък помества материал на гръцкия свещеник Ламброс Фотопулос, според когото поведението на турския президент по време на първата петъчна молитва в "Света София" преди седмица може да служи за пример.

Гръцкият свещеник и пенсиониран адвокат от Върховния съд на Гърция отбелязва, че по време на молитвата Ердоган е чел от Корана като смирен вярващ. Той е стоял на колене заедно с другите вярващи, "така, както са го правели и нашите императори, които са се молели на колене заедно със своя народ по време на големите християнски празници", пише свещеникът.

По думите на Фотопулос, ако в "Света София" е било организирано християнско богослужение, ръководено по-специално от гръцката църква, там са щели да се съберат "кардинали в парадни одежди, тщеславни хора, безверници на първа линия и жени в неподходящо облекло".

Това негово мнение е поместено в статия в гръцкия сайт Ромфея, озаглавена "Урок от Ердоган".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here