Германия приема 1500 мигранти от гръцките острови

Германия планира да приеме около 1500 мигранти, които живеят в момента на гръцки острови, като ще даде предимство на семейства с деца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според източници на агенцията германският канцлер Ангела Меркел и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер са се договорили по този план, след като правителството бе подложено на натиск да реагира по-бързо след опустошителния пожар в лагера Мория на остров Лесбос, оставил около 12 000 души без подслон.

Германия вече се ангажира миналата седмица да приеме 100-150 деца в рамките на съвместна европейска инициатива, насочена към непълнолетните мигранти без придружител.

Меркел е разкритикувала позицията на австрийския канцлер Себастиан Курц в дебата за приемане на непридружени малолетни от изгорелия гръцки бежански лагер Мория. Това пишат днес австрийски издания, позовавайки се на германски медии, според които Меркел е оценила като "недобра" ролята на Австрия в европейската политика за бежанците за разлика от подхода на Нидерландия.

Не може, от една страна, да се искат финансови отстъпки при обсъждане на бюджета на ЕС, а от друга, да не се участва при разпределянето на бежанците, е заявила Меркел на състояло се вчера закрито заседание на президиума на ХДС.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан е застанал на страната на Курц. Подобно на австрийския канцлер той е аргументирал позицията си с тезата, че не бива да се повтаря бежанската криза от 2015 година. На хората трябва да се помогне, но на място, а не всички да се приемат в Германия, е заявил германският министър. Шпан е предупредил за опасностите, които крият самостоятелните действия на Германия. Необходимо е да се внимава да не се внесе отново разцепление в ЕС, е уточнил той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here