Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?

Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?Георги Стоянов споделя любопитна информация за монетите от 50лв в българската история и нумизматика. Първите монети с номинал 50лв. се появяват през 1930г. по времето на царуването на Цар Борис III и монетата е изработена от сребро с проба 500/1000 .Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?

Георги Стоянов допълва, че по времето на Цар Борис III има пуснати още три емисии през 1934г. 1940г. 1943г. с диаметър 27мм и тегло 10гр.

Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?

Поради навлизането на Европа във Втората световна война паричният недостиг се усеща осезаемо и монетите с номинал 1940г. са вече отсечени от мед-никелова сплав, а тези от 1943 година вече са стоманени с медно-никелово покритие. Георги Стоянов разказва за друг номинал на 50лв., който се появяват в друга криза по времето на управлението на Комунизма през 1989г.

Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?

По това време България започва принудителното изселване на Българските мюсюлмани – хората масово изтеглят парите си от банките и държавата сече монети за да покрие финансовият дефицит. Масово с монети се плащат заплатите по предприятията за едно известно време докато банкнотите намерят пътят си към банките. Монетата от 50лв. е с диаметър 34мм. С тегло 16,4гр. Изработена е от Мед, Цинк и Никел.Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?Георги Стоянов: 50лв. – Дали Господ пази България?

Последната монета с номинал 50лв. е пусната 1997г. По времето на Инфлацията почти никаква покупателна способност като е изработена от Мед и Никел с размер под 20. мм. Разбира се има и други монети с номинал 50лв., но те спадат към така наречените възпоменателни и колекционерски такива.
Вижте видеото на Георги Стоев:
Явно, че в криза винаги 50 лв. са помагали и днес е така.

Пред 24chasa.eu предаде: Стефан Пройнов Надяваме се, че сме ви били полезни.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here