В руска АЕЦ разработиха уникална технология за отстраняване на дефекти

Специалистите от Калининската АЕЦ разработиха уникална технология за обследване и отстраняване на дефекти на метала на корпуса на реактора. Тя бе демонстрирана по време на посещение на представители на три руски АЕЦ в централата.

Оборудването е модулен манипулатор, който позволява да се обследва метала на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства в автоматичен режим, без използването на полярен кран и машина за презареждане, осигурява вертикално и хоризонтално преместване на камерата, както и въртенето ѝ на 360 градуса.

Основно преимущество на устройството е скоростта на сканирането на повърхността и наличието на допълнителен модул, който с висока точност отстранява всички намерени дефекти на метала.

„Манипулаторът доказа своите качества в Първи енергоблок. Той съществено опрости процедурата и намали времето за обследване с две денонощия. Освен това техническите му характеристики и функционалността му ще позволят да се използва и в други руски АЕЦ с реактори ВВЕР-1000 и ВВЕР-1200“, заяви заместник главният инженер на Калининската АЕЦ Олег Волков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here