В Балтийско море откриха уникална нацистка машина

Гмуркачи, почистващи залива Гелтинг в Балтийско море от стари рибарски мрежи, откриха запазен екземпляр от легендарната шифровъчна машина "Енигма", с която военното командване на нацистка Германия предава секретна информация. Такива устройства са изключителна рядкост, тъй като са унищожени почти напълно от немците в края на Втората световна война.

Когато водолазите забелязали "енигмата", помислили, че е най-обикновена пишеща машина. Апаратът действително прилича на такава, но работи на съвсем различен принцип. При натискане на някой от бутоните на дъската светва буква, която се различава от избраната заради въртенето на роторите.

За да разбере смисъла на посланието, дешифровчикът трябва да знае какви букви и в каква последователност са използвани за конкретната шифрограма. Това обикновено става посредством "ключове", записани в специални кодови книги, които постоянно се променят. Декодирането на "Енигма" е легендарна история и триумф на английския математик Алан Тюринг.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here