Владислав Панев: Защо плащаме скъпо парно при евтин газ?

Коментар на Владислав Панев във "Фейсбук"

Като за 1 януари от КЕВР ни зарадваха с още 3% спад на природния газ. Логично ще си помислите, че оттам ще падне и цената на парното. Да, ама не. Цяла зима ще плащаме по-скъпо парно, отколкото би трябвало. Това е истината и ще обясня защо е така.

Цената на газа за януари е 27 лева за мегаватчас. Само че на парното беше сметната през юни за 12 месеца напред на база на прогнози на регулатора, че през зимата газа ще струва средно 32 лева. С 20% повече от сега.

Затова и през целия сезон ще продължаваме да плащаме повече, отколкото би трябвало според пазара. Още през юни коментирах, че е много вероятно да се стигне дотам по две причини. Очакваният бум на Ковид по света през есента ще намали потреблението на газ, оттам и цената. Същият ефект имат и все по-топлите зими, заради климатичните промени. Последните дни вкъщи съм на изключен радиатор, предполагам и много от вас също.

През юни сравнявах, че фиксирането на висока цена за 12 месеца напред е все едно бензиностанциите да продават сега горива по 3 лева за литър, защото очакват петрола да скочи.

Та ако смятате, че промените в регулаторите са тема, която не ви засяга, не е така. Бърка на всички нас дълбоко в джобовете. Така плащаме за золумите в Топлофикация преди години, а и не само там. Знаете, че до тази година Ковачки беше застанал на изхода ѝ като купуваше произведената електроенергия по-евтино от борсовата цена. Оттам (и по други причини) загубата достигна над 80 млн. лв. за 2019 година. Е виждате как ще се изплаща. От потребителите.

Така че като плащате сметките си знайте, че 20% от тях са данък корупция.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here