Венециански монети с образа на Иисус Христос на трон откриха бургаски археолози

Венециански монети с образа на Иисус Христос на трон откриха бургаски археолози
Три сребърни венециански монети откриха археолози при разкопките на крепостта Русокастро край Бургас. Освен, че са ценни, те са и много добре запазени и имат стойност на грошове.
Познати са още като „матапани“. По времето на венецианските дожове Раниеро Зено, управлявал от 1252 до 1268 година и Джовани Соранцо от 1312 до 1328 година, са отсечени две от монетите. Датирането на третата монета, която е с налеп, все още не е възможно.

Впечатление прави образът на Иисус Христос седнал на трон, на едната страна на грошовете, а на другата е изобразен Св. Марко, който е покровител на Венеция и венециански дож, държащи знаме закрепено на дълга дръжка. Находката е намерена при проучването на монументалната сграда, за която специалистите все още търсят отговор, за какво е била използвана.

Започнал е процесът по почистване на сребърните монети, извършван в реставрационното ателие на Регионален исторически музей Бургас, който ръководи разкопките в крепостта Русокастрон.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here