Борисов в Йордания: Нужни са общи действия на службите срещу тероризма

Трябва да работим за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Йордания, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в разговора си с премиера на Йордания Омар Раззаз в рамките на разширената среща на двете официални делегации в Аман.

Премиерът Борисов изтъкна също желанието на страната ни да се разширят възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба срещу тероризма, трафика на хора и организираната престъпност.

„Имаме сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активния диалог и добрите отношения на Йордания с Европейския съюз“, добави още българският министър-председател. Борисов посочи, че Йордания и крал Абдулла II бин ал-Хусейн се ползват с изключителен авторитет сред колегите му в Европа заради балансираната си политика в региона.

Специален акцент в разговорите беше темата за бежанците и мигрантският натиск. Според премиера Борисов теми като сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития. Българският министър-председател беше категоричен, че в двустранните отношения приоритетно остава сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията, както и сътрудничество в рамките на Процеса „Акаба“. Премиерът Борисов отбеляза, че България предстои съвместно с Република Северна Македония да домакинства Берлинския процес и предложи България да бъде домакин и на процеса „Акаба“.

„Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство“, заяви от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз. Той отбеляза историческите връзки между двете държави, особено в търговията. Акцентира също върху ръста, който бележи туризма между България и Йордания. Премиерът Омар Раззаз изтъкна активността на Йордания по отношение на развитието на фармацевтиката и информационните технологии.

В рамките на разговора на четири очи между двамата премиери, министър-председателят Борисов отбеляза, че Хашемитско кралство Йордания е важен партньор за Република България и за Европейския съюз в Близкия изток. Борисов добави, че отношенията между двете страни са традиционно приятелски и датират повече от половин век.

„Предстоящата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество ще открие добра възможност за концентриране върху икономически проекти“, изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази надежда, че стъпките, които ще бъдат предприети, ще имат реален резултат и ще доведат до увеличаване на търговския стокообмен, който е със сериозен потенциал.

Премиерите на България и Йордания бяха категорични, че подписването на Меморандума за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания за сътрудничество в сферата на туризма е добра възможност за развитие на двустранните отношения в този сектор.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че трябва да се запази и по възможност да се развива доброто сътрудничеството между страните и в сферата на образованието. Заявена бе още готовност за финализиране на Меморандумите в областта на информационните технологии и съобщенията, и младежта.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here