Близо 2 млрд. лв. “мазнинка от бюджета” даде премиерът на бизнеса и хората

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес за одобрени от правителството нови социално-икономически мерки в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

В пресконференция след съвета участваха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.

За пакета премиерът Бойко Борисов съобщи още в четвъртък, когато анонсира рокадите в кабинета.

Използваме мазнинките от фискалния резерв и към този момент няма да теглим заем. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

Коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени стойностите на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10 % в размер на 125 милиона и 300 000 лв.

„Ще предложим на договарящите се страни по Националния рамков договор средствата да бъдат предназначени единствено за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на колективния трудов договор“, допълни министър-председателят.

Средства ще се отделят и по бюджета на социалното министерство за лични асистенти по Закона за личната помощ в размер на 122 милиона лв. „За осигуряване на целогодишния размер на плащания за личните асистенти“, уточни Борисов.

Увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври в размер на 12 милиона лева. Ще бъде увеличена продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври в размер на 4 милиона лева.

Отпускат се и допълнителни средства по бюджета на Министерство на културата за творчески проекти на творци на свободна практика чрез Фонд „Култура“ в размер на 15 милиона лв.

По думите на Бойко Борисов друга социална мярка, осигурена чрез пренасочване на средствата от европейските програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 милион лв. за ангажираните медицински специалисти в борбата с коронавируса.

„Това са 1000-те лева за ангажираните специалисти на първа линия в размер на 67 милиона лв. до края на 2020 г.“, уточни премиерът.

Необходимите средства за изпълнение на новите социално-икономически мерки на правителството ще се осигурят в рамките на очакваното изпълнение на консолидираната фискална програма за 2020 г. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът.

Той изрази надежда скоро да бъде намерена и ваксина и лекарство за коронавируса.

„Все повече се затягат мерките в държава след държава и за съжаление пандемията продължава да нараства със страшна сила“, посочи той.

Борисов добави, че министърът на транспорта Росен Желязков е направил предложение таксиметровите услуги да се освободят от такси, което ще струва около 5-6 милиона лв.

„Плюс всички останали неща като мярката 60/40, която ще остане до края на годината“, добави министър-председателят.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here