Ахладова: Президентска република може да доведе до авторитарно управление

"Прокуратурата трябва да бъде в съдебната власт, не да премине в изпълнителната. Не смятам, че това ще засили нейната независимост, а напротив, ще засили зависимостта ѝ. Не е препоръчвано на България да предприеме такива действия, това е въпрос, който държавата сама трябва да реши".

Това заяви пред Канал 3 министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

"Представете си аз да съм човекът, който назначава главен прокурор. В момента моделът, който България е избрала гарантира независимостта на прокуратурата. Съвет на съдиите и съвет на прокурори и следователи са нужни, още през 2017 г. Венецианската комисия го препоръчва, по този начин се ограничава влиянието на прокуратурата върху съдиите, постига се независимост на двете професии", сподели тя.

"България е една от малкото държави, където депутатите на глава от населението, са малко на брой. Балансът ще се търси на дискусия за ВНС. Добра стъпка е да бъде редуциран броят на депутатите", допълни тя.

"Смятам, че трябва да сме предпазливи с въпросите на референдум. Индивидуалната конституционна жалба я има в някои европейски страни, но трябва внимателно да се обмислят критериите за допустимост, за да намерим баланса и да не се натоварва Конституционният съд", заяви министърът.

"Надявам се да се стигне до свикване на ВНС и другите политически партии да бъдат убедени. Съсредоточаването на власт може да доведе до авторитарно управление, това са моите притеснения относно президентската република. Даването на законодателна инициатива на президента трябва да се обмисли добре", коментира Ахладова.

"Имаше много малко време да се тества информационната система на съда, това доведе до грешки. Протестът на съдиите имаше основание. 134 съдии ми изпратиха писма с молба да се спре системата, проведох срещи, за да разбера дали проблемите са наистина толкова дълбоки. Системата ще бъде спряна ден след като я пуснем, за да бъдат изчистени грешките. Съдиите са затруднени от броя на кликанията в системата, адвокати също бяха недоволни", съобщи правосъдният министър.

"Одитът на системата за разпределение на дела беше добро решение, тя беше подобрена. Трябва да бъде проверявана многократно и да бъдат ограничени вмешателствата, ако има такива. Щом ЕК въвежда механизъм за всички държави, вероятно върховенството на закона касае всички, корупцията и медийната свобода също. Майките с увреждания трябва да изложат исканията си с диалог", завърши Десислава Ахладова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here