Александър Боянов: Как да прочетем нашата османска монета – част 1.


Александър Боянов: Уовд и разчитане на първата ни монета: 20 Куруша 1917г. Мехмед V
Четенето на Османски монети на пръв поглед изглежда сложно но всъщност човек трябва да знае няколко неща за да се оправи в плетеницата от арабски букви и цифри преплетени от майстори калиграфи в екзотична картина от чертички.

В една от предните истории ви показахме как да прочетете арабските цифри на монетата. Днес ще ви покажем как да разберете вашата монета от 20 куруша с каква дата е, къде е изсечена и какво е онова нещо на гърба (тура*), което прилича на стара ваза с цветя или красива кана.

На османските монети рядко е изписан номинала на монетата. Те носят основно информация за годината на отсичане, минт марката или къде са отсечени и кой султан ги е поръчал. На снимката по-долу сме показали основните елементи на монета от 20 Куруша изсечена в Истанбул през 1917г. по времето на султан Мехмед V.
В поредица истории ще ви запознаем с това как да прочетете основните монети на Османската империя. В общи линии правилата са еднакви но при някой номинали в различни периоди може да има разлики.

*Тура̀ е калиграфски печат или подпис от времето на Османската империя, използван за узаконяване на султански фермани. Султанските тури включват пълното име на султана и неговата титла, като са изобразени в сложна плетеница, съставени от нишанджии (калиграфи). Както и личните печати на европейските монарси, така и турите са поставяни върху монетите и пощенските марки, издавани от Османската империя. Турите на османските султани са поставяни върху герба на Османската империя.

Благодарим на Александър Боянов за полезната информация която сподели с нас.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here