Агнешка Холанд със специален приз на София Филм Фест

Прочутата режисьорка Агнешка Холанд е отличена със специалния приз "ФИПРЕССИ 94 Платиниум" на 24-ия София филм фест.

„Шарлатан“, най-новият филм на Холанд, ще бъде представен в София на специалната Гала прожекция на ФИПРЕССИ на 3 октомври от 18 ч. в Дома на киното, пише offnews.bg.

Специалната награда "ФИПРЕССИ 94 Платиниум" е изпратена в дома на Агнешка Холанд в Полша поради пандемията от коронавирус. Призът се връчва от международната федерация на филмовите критици.

На 1 октомври ще има онлайн разговор между Агнешка Холанд и полския киновед Барбара Холендер, който ще бъде излъчен на живо в социалните мрежи. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер и директорът на София филм фест Стефан Китанов ще приветстват онлайн носителката на специалния приз.

В основата на сюжета на новия филм на режисьорката са реални събития – един мъж с изключителни способности е принуден да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епщайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси – впоследствие Анджей Вайда става неин ментор.

Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема – „Без упойка” (1978), „Дантон” (1983), „Корчак” (1990). Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори” през 1979 в Кан, номинация за „Златна мечка” за „Треска. Историята на един снаряд” през 1981 в Берлин, номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома” през 2002 във Венеция.

Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария си на „Европа, Европа” (1990), както и за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм „В мрака” (2012). През 2017 тя получава Наградата на София за изключителния си принос в изкуството на киното, а през 2019 г. представи филма си „Мистър Джоунс“ като част от Фокус „Полша“ на 23-ия София филм фест.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here