VW затваря въглищни електроцентрали

Volkswagen спира две електроцентрали на въглища в основния си завод във Волфсбург, за да намали емисиите на въглероден двуокис, които компанията произвежда. Автоконцернът е отказал и предложения за продажбата им. Това обяви в петък главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс.

„Вече отказах оферти от няколко заинтересовани страни, които искаха да закупят старите ни въглищни централи във Волфсбург и да ги построят наново другаде по света“, обясни той в публикация в LinkedIn.

Дийс заяви, че Volkswagen заменя въглищните централи с газови турбини, като тази стъпка ще помогне на автоконцерна да намали емисиите си на въглероден диоксид с 60% от 2022-а, което се равнява на количеството, което биха отделили 870 000 автомобила.

В поста си в професионалната платформа изпълнителният директор изрази и възмущението си от отношението на Германия към най-замърсяващия начин за добиване на енергия.

"В Дателн – на 300 км западно от основния ни завод, трябва да влезе в експлоатация нова въглищна централа. Докато ние инвестираме 400 милиона тук, за да се откажем от въглищата, там се влагат 1.5 милиарда за въвеждане на въглища. Ако Германия не продължи с постепенното премахване на гореспоменатото твърдо гориво, не можем да очакваме това от другите страни. Седем от десетте най-големите замърсители с CO2 в Европа са именно немски въглищни централи. Без чиста енергия няма чиста мобилност, защото електромобилите са толкова чисти, колкото и електричеството, с което се зареждат. В момента над 1 000 нови въглищни електроцентрали се строят или планират по целия свят. Ако всички влязат в експлоатация, глобалното затопляне необратимо ще продължи", написа още главният изпълнителен директор на VW.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here