Огънят в Нагорни Карабах е временно прекратен. Какво следва?

Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Групата от Минск ще се заеме с намирането на дългосрочно решение на конфликта, който продължава три десетилетия.

Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Примирието трябва да влезе в сила още днес по обяд, съобщи руският външен министър Сергей Лавров. Руското външно ведомство излезе със съответната декларация.

Прекратяването на огъня трябва да бъде използвано за размяна на военнопленници и други задържани лица, както и за връщането на телата на загиналите войници в родината им. Параметрите на договореното примирие ще бъдат съгласувани допълнително.

Пробив след 10-часови тристранни преговори

Мирни преговори ще се водят под ръководството на тъй наречената Група от Минск към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тя се ръководи от Русия, САЩ и Франция, които са посредници в конфликта в Кавказ. Прекратяването на огъня беше договорено след продължили 10 часа преговори в Москва между външните министри на двете враждуващи страни Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян.

Преди това руският президент Владимир Путин призова настоятелно двете страни да прекратят сраженията в Нагорни Карабах, които продължават вече две седмици със стотици загинали. В петък се водиха нови ожесточени сражения, а столицата на оспорвания регион Степанакерт отново беше обстрелвана с ракети. Азербайджан съобщи, че е успял да превземе девет селища.

Стотици жертви в конфликта дотук

От избухването на сраженията в края на септември са били убити 320 арменски войници. Азербайджан не е обявил своите жертви, но твърди, че 30 цивилни са загубили живота си. Сраженията са прогонили хиляди от домовете им.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи срещата в Москва като "последен шанс" за мирно решение на конфликта. Чак след като замлъкнат дулата, може да се мисли за дългосрочно политическо решение. Армения трябва да се изтегли от Нагорни Карабах, настоя Алиев.

В региона се сблъскват много и различни интереси

След разпадането на Съветския съюз преди 30 Армения и Азербайджан водиха война, след която Азербайджан загуби контрола над Нагорни Карабах, в който днес живеят предимно арменски християни. През 1994 година беше постигнато крехко примирие. В конфликта за оспорвания анклав Азербайджан се ползва с подкрепата на Турция.

Според различни източници, в сегашните сражения участват и чужди наемници и бойци от джихадистки групировки от Сирия и Либия. Безспорни доказателства за това обаче няма. Русия поддържа добри дипломатически и икономически отношения с двете бивши съветски републики, като по-интензивни са тези с Ереван. Русия има своя военна база в Армения, в която са разположени няколко хиляди войници. Договорът за ползване на базата в Гюмри изтича през 2044 година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here