Мая Манолова пред ФАКТИ: Аз съм последния потърпевш от шайката на Борисов

„Единствената гражданска организация, която не беше допусната (до заседанието на Комисията по правни въпроси) е Изправи се.БГ. Аз с моите колеги, които искахме да участваме в това изключително важно заседание на Правната комисия, защото изборните промени, които се канят да направят депутатите наистина са атентат срещу честността на изборния процес и трябваше някой да им каже в очите, че ако не държавна измяна, всеки един от тях върши измяна срещу народа си, приемайки правила буквално дни или месеци преди изборите и въпреки народния гняв, който се излиза по улиците".

Това каза Мая Манолова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"Трябваше някой да каже директно в очите, че тези промени на Изборния кодекс са абсолютно ненужни, че мотивите им са абсолютно фалшиви. Няма никаква необходимост да се пипа Изборния кодекс освен заради скрити партийни цели, а те са практическа отмяна на машинното гласуване, практическа отмяна на преференциалния вот, удължаване на изборния ден от 12 часа на 48 часа, тоест от два дни и една нощ, промяна в изборните протоколи, така че по-трудно да можеш да ги хванеш в лъжите и измамите, които ще направят и ограничаване правата на наблюдателите. Това са по своята същност най-опасните промени, за които вратата е широко отворена, защото проектът на ГЕРБ днес е събрал мнозинство на Правната комисия.

Трябваше някой да им го каже в очите и ще намеря начин да им го кажа, включително и утре пред Парламента, че дори осигуряването на кворум на заседание, на което ще се обсъждат и правят такива промени е престъпление срещу вота на българските граждани, е посегателство върху изборните и политическите права и това е съзнателно посегателство.

Тъй като това е специфична материя, не всеки гражданин или даже журналист е длъжен да знае текстовете на Изборния кодекс и наистина това, от което ги е страх е някой да ги разобличава с факти и аргументи. Самото говорене, че видите ли, много е неясен Изборният кодекс, с машините, пък какви трябва да бъдат, как да се доставят – вече на евроизборите бяха доставени 3000 машини при тези текстове на Изборния кодекс и няма абсолютно никакъв проблем. ЦИК вече го е правила, освен това ЦИК имаше една година, тъй като тези текстове, които казват, че ще има само машини във всички секции, които са с над 300 избиратели действат от август миналата година.

Една година имаше ЦИК, една година имаше Томислав Дончев. Тези хора – Дончев, председателката на ЦИК, членовете на Правната комисия, трябва да носят лична отговорност, защото този път на тези избори измамите няма да минат просто така. Аз съм последния потърпевш от шайката на Борисов – от начина, по който проведоха изборите в София. Тези избори вече са минали, но тогава си дадох дума, че няма да им позволя да откраднат още веднъж вота на българския народ", каза Манолова.

"Всеки един от депутатите, който осигури легитимност на това пленарно заседание, който осигури кворум, който се регистрира, за да има кворум при обсъждането на тези промени в изборния кодекс, ще бъде изваден персонално с името и снимката. Физическите изпълнители на тази мокра поръчка срещу българския народ просто няма да останат безнаказани", категорична беше Манолова.

На въпрос на Лили Маринкова за начините за гласуване на българите в чужбина, Манолова отговори: "Докато Борисов е на власт, никога няма да има електронно гласуване, защото той не може да манипулира, да купува, да натиска, да мачка българите зад граница. Просто не може. Този вот не е контролиран. Той е непредвидим. Това ще бъде вот по съвест. Той няма как да спечели вот при честно състезание".

"Тези хора в своята наглост забавиха наистина обществената поръчка по такъв начин, че днес председателят на "Информационно обслужване" да си позволи да каже по една телевизия: "Избирайте сами какво искате – предсрочни избори или машинно гласуване". Как не го е срам! Как не го е срам него, как не го е срам Томислав Дончев, който отговаря за доставката на машини!", каза Манолова.

"Ако си мислят, че тази колективна безотговорност ще продължава до безкрай, просто този път са се объркали. Наистина ще има ревизия", допълни Манолова.

На въпроса на Лили Маринкова какви ще бъдат бъдещите партньори на Манолова, тя отговори: "Изправи се.БГ ще участва в предстоящите, сигурна съм, че те ще бъдат предсрочни избори. Въпрос на време е просто тази шайка, оглавена от Борисов да бъде изметена". "Решихме, че няма да правим партия", допълни тя.

"Създава неудобство, но като че ли партиите абсолютно заслужено се компрометираха българските граждани. Едно от предложенията, които ние ще направим в следващия Парламент при промяна в Конституцията ще бъде граждански организации, граждански комитети да могат да регистрират кандидатски листи на местни избори, на парламентарни избори", каза Манолова.

"Всеки един от хората, които са в нашата партньорска мрежа е или председател, представител на инициативен комитет, които има своя кауза, или активен гражданин, който се бори срещу корупцията, срещу изсичането на горите, срещу безводието, срещу мръсния въздух, за това да не се правят инсталации за боклук – всеки има своята кауза. Хора със социални каузи, майките на деца с увреждания, представители на медицинското съсловие", каза още тя.

На въпроса на Лили Маринкова как ще се редят изборните листи, Манолова отговори: "Ние ще регистрираме граждански листи, в който ще се включат много млади хора, много активни хора, също така доказани професионалисти. Ще се включат и много хора, които участваха в протестите в страната, хора, които са излезли на площадите. Всъщност това е, според мен, шансът на България – тези хора, които излязоха на улицата, нашите деца да се включат в реалната политика. Аз имам огромно доверие и респект към това поколение и вярвам, че те са тези, които ще могат наистина реално да променят нещата, а ние ще им дадем шанс. Ще отворим нашите листи за тях. Ние нямаме партийни ангажименти".

Лили Маринкова коментира, че покрай изслушването в Европейския парламент, което се случи в петък и поведението на Анна Джумалиева – председателя на Комисията за защита от дискриминация, става ясно колко институции са превзети от ГЕРБ. "Да, в един момент става невъзможно да си вършиш работата. Аз си подадох оставката (като омбудсман), тъй като аз можех да участвам в местните избори, като всички да си взема платен или неплатен служебен отпуск, но така или иначе оставането ми с едни хора, които всячески блокираха моята работа и ми дадоха да разбера, че ако не съм им слуга, няма да мога да направя нищо за гражданите, нямаше никакъв смисъл", каза Манолова.

На въпроса на Лили Маринкова какво ще стане със самата партия ГЕРБ без Борисов, Манолова отговори: "Ако ги оставим да участват в следващите избори с правилата, които винаги ги правят победители, те ще се възпроизведат. Не мога да не кажа, че има почтени хора и там и на тях им е не по-малко неприятно чекмеджетата с кюлчетата и с пачките на техния лидер, проснат по очи в спалнята да се превърне в символа на корупцията в България. Аз мисля, че тези хора, тъй като имам комуникация – освен тежката забрана изобщо с мен да се общува, все пак пак има хора от ГЕРБ, които я нарушават, много хора не се чувстват комфортно. Просто ги е срам".

"Ако БСП е опозиция, би следвало да напусне народното събрания", каза Манолова в края на разговора.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F2469908626639647%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here