Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса. Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било подходящ период за подготовка на страната, защото тогава броят на заразените беше нисък. „Беше хаос във всякакви отношения, в изказвания, в твърдения. По едно време Щабът изчезна, нямаше го, сега пак го възстановиха“, посочи Гаджоков пред БНР.

В България отказваме да се учим от световния опит, подчерта Красимир Гаджоков, според когото можехме да сме готови поне със седмица по-рано, проследявайки как се развиват нещата в другите страни.

„Да се опишат – какви типове мерки, фази – в тази фаза затваряме примерно ресторантите. В следващата фаза затваряме училищата. На хора, на бизнес, на гражданите – на всички ще им бъде ясно на базата на какви условия ще бъдат прилагани тези фази.“

Статистиката в България изглежда много по-зле в сравнение с тази в Канада. В провинция Онтарио, която е два пъти по-голяма от България като население – 14 милиона души, вчера е имало 934 заразени с коронавирус. В Торонто, който е с население 3 милиона души, само 5% от тестваните имат положителни проби за Covid-19, даде примери Красимир Гаджоков. Там обаче ресторантите са отворили едва първата седмица на август, докато в България дискотеките заработиха още в началото на юни, направи друг паралел Гаджоков.

Красимир Гаджоков вижда едно от обясненията на масовата съпротива в България в някои от крайните мерки, които бяха въведени през пролетта:

„Затвориха парковете, забраниха на хората напълно да излизат навън. Това не беше толкова адекватно на броя на заразените хора, на това, което се случваше тогава като въздействие на този вирус. И хората реагират на това нещо. Тук никога не са забранявали примерно да се напуска града. Имаше единствено КПП-та между провинциите Онтарио и Квебек, защото в Квебек случаите бяха два пъти повече.“

От 10 октомври в Канада са затворени заведенията за обществено хранене, клубове, дискотеки, кина и фитнеси. Преди това е имало ограничение на броя хора, които могат да се събират.

„Хората в Канада се отнасят много по-отговорно, не се хвърлят по всеки следващ професор, доцент или лекар, който се появи по телевизията. Медиите проверяват дали са реномирани тези хора, които искат да изкажат някакво мнение, колко са признати по света. Хората чуват реномирани и опитни експерти, които изказват мнения, които са реалистични, не плашат хората“, разказа Красимир Гаджоков в предаването „Преди всички".

"Взимат се решения, които са преценени, разумни, рационални, базирани на наука и на баланс."

В Канада има разработени фази и се използват същите критерии от началото на пандемията. Те описват ограниченията, които се въвеждат с всяка фаза и това е ясно на хората, поясни още сънародникът ни. Правителството има безброй програми за помощ на бизнеса, за помощ на безработни хора. Огромна част от хората знаят, че могат да разчитат на това, допълни Гаджоков.

Маските са задължителни, но с много разумни правила, отбеляза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here