КЗП с ценни съвети за маските

Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс. Това се посочва в публикувани на сайта на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ съвети към потребителите на предпазни маски.

Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 "Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване", разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Съгласно цитирания документ маските тип "Направи си сам" е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето.

Екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими. Когато маските са за многократна употреба, необходимо е да се перат при температура от поне 60 градуса.

Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал, се посочва в съобщението.

Ето и още специфични препоръки за изработка на предпазно покритие на принципа “Направи си сам”:

Използвайте плътни тъкани; Използвайте гладки тъкани, които не причиняват дразнене; Сглобете в два или три пласта (от същите или различни тъкани); Използвайте тъкани, които позволяват осъществяването на въздушен поток при дишане; Използвайте тъкани, които са достатъчно меки и еластични, за да обхванат лицето и да осигурят прилепване; Използвайте тъкани, които не запарват; Не използвайте леки и рехави тъкани; Не изработвайте предпазни покрития за лице за обща употреба от един слой тъкан; Не използвайте телчета (за телбод) при проектирането и сглобяването на предпазното покритие за лице; Не използвайте тъкани, възпиращи въздушния поток при дишане; Не използвайте тъкани, които са прекалено твърди и неподходящи за прилепване; Не използвайте запарващи тъкани, които биха затруднили носенето на предпазното покритие за лице; Не използвайте тъкани, които биха предизвикали раздразнение, затруднявайки носенето на предпазното покритие за лице; Не правете вертикални шевове по протежението на носа, устата и брадичката; Не използвайте за тъкан хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради, памперси и т.н.; Не използвайте текстил, който е потенциално третиран със застрашаващи здравето химикали; Изперете плата преди изрязване при температура минимум 60°C.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here