Зеленски се опасява от ново насилие в Беларус

Кризата в Беларус може да прерасне в насилие, както се случи в Украйна преди 6-7 години, освен ако правителството в Минск не започне диалог с народа, предупреди украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

В изявление по време на посещение в Словакия Зеленски сравни сегашната ситуация в Беларус с масовите демонстрации в Украйна през 2013-2014 г., довели до свалянето на тогавашния президент, подкрепян от Русия, предава БТА.

"Ако правителството не успява да открие възможност за диалог със собствения си народ, това правителство ще престане да съществува", каза украинският президент пред журналисти след преговори със словашката си колега Зузана Чапутова в Братислава.

"Знаем какво означава кървава баня. Погребвали сме украинци, убити на Майдана, виждали сме как горят хора и сгради", добави Зеленски, припомняйки митингите, организирани преди години на площад "Независимост" в Киев.

Наред с ЕС, Германия, балтийските републики, Полша и САЩ Украйна заяви, че не признава беларуския президент Александър Лукашенко, чието фалшифицирано според опозицията преизбиране на 9 август предизвика нестихващи досега масови протести в страната.

В сряда Лукашенко встъпи в длъжност на необявена предварително церемония – според опозицията поради опасения да не се мобилизират протестните сили, припомня Франс прес.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here