За първи път публикуваха видео от взрива на “Цар бомба”

На 30 октомври 1961 г. на о-в Нова земя в СССР е проведено изпитание на термоядрена бомба с кодовото име "Иван". Мощността на ѝ е 50 мегатона, което я прави най-мощното оръжие, създавано от човечеството. В продължение на 59 години видеозаписът от теста е засекретен, но сега "Росатом" публикува кратко филмче с кадри от пускането на бомбата и последвалия взрив.

"Иван" е доставен на мястото на изпитанието от стратегически бомбардировач Ту-95В, единствената версия на самолета, преоборудвана за транспортирането на "Цар бомба". Машината е покрит изцяло със специална бяла боя за защита от радиационното излъчване. Преди пускането пилотът си слага защитни очила, която да предпази зрението му от ослепяващия взрив. Цялата операция се контролира от подземен бункер.

Детонацията на най-мощната ядрена бомба в историята (на 22.43 мин. от видеото) става на височина 4 000 метра. Ядрената гъба се издига на 10 километра, а самият взрив се вижда от 1 000.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/nbC7BxXtOlo" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here