Ето до какво води “умерената употреба” на алкохол

Според ново изследване, не само прекалената употреба на алкохол е вредна, но и препоръчителната “умерена, с нисък риск”, също се оказва не особено безвредна. Няма гаранция и за умерено пиещите, е изводът от ново изследване начело на което е проф. Адам Шерк от Канадския институт за изследване употребата на вещества в Университета “Виктория”. 

Проф. Шерк и неговите колеги открили, че голяма част от смъртните случаи, както и много случаи на инвалидност, предизвикани от употреба на алкохол, са при хората, които се съобразяват с правилата и нормите, препоръчвани от съответното Министерство на здравеопазване в дадена държава.

Така например, повече от 50% от случаите на смърт от рак в резултат на употреба на алкохол, се отчитат при хора, употребяващи дори умерени количества алкохол. Освен това, 38% от всички, свързани с алкохола смъртни случаи, са сред хората, изпиващи по-малко от ежеседмичния лимит, или сред средно пиещите алкохол.

Какви са изводите?  

Учените смятат, че някои препоръки от националните здравни министерства и други организации относно употребата на алкохол, които се публикуват в множество страни, за да помогнат на консумиращите алкохол да вземат обосновано решение за своето здраве, са прекалено изискващи и високи. Проф. Шерк предлага да се смекчат препоръките за пределни норми на консумация на алкохол. 

Например, такива от рода на: “Не пийте, или ако пиете, то да не е повече от една напитка на ден”. Като цяло, най-добрият съвет за употребата на алкохол трябва да се заключава в следното: “Когато става дума за употреба на алкохол, следвайте правилото: колкото по-малко, толкова по-добре”! 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here