Гърневски: Предателство към народа е да искаш избори в този момент

редателство към самия народ е да искаш избори в този момент, когато трябва да се избистрят мерките, да се обсъдят, всички заедно – управляващи, опозиция и президент да седнат и да обсъдят как ще стигнем до март месец.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Припомняме, че днес правителството ще представи нови социално-икономически мерки за справяне с кризата от коронавируса. Целта на тези мерки, Гърневски коментира така: "По-малко хора да бъдат засегнати здравословно от самата пандемия и по-бързо да се лекуват последствията от нея в икономическите сектори, социално слаби хора има, които ще им бъде трудно да преживеят тази зима, конкретна помощ за тях да се предложи чрез общините, чрез социалните служби, всички да оцелеят тази зима".

Според него коалицията има волята да завърши своята програма за управление в този мандат. "Голяма част от нея е изпълнена, ако прочетем някои икономически показатели – брутен вътрешен продукт, доходите, социалните разходи, всичко това е нараснало с 3 пъти повече от времето на управлението на Орешарски. Стабилен фискален резерв, намаляване на външния дълг, това пък стана причина да ни приемат в чакалнята на еврозоната, в Банковия съюз. Това са все положителни неща", коментира Гърневски.

Депутатът коментира, че полицията се държи много добре с протестиращите. Според Гърневски на протестите има три групи хора.

"Едната група са обикновените превратаджии, които искат да свалят това правителство, начело с президента Радев, който наруши Конституцията многократно вече".

Втората група са "маргинални партийки, които са подпомагани от една група, наречена "ултраси" – които се опитват да окървавят по някакъв начин протестите.

Третата група според него са интелигентни млади хора, които искат някаква промяна, но не са я формулирали каква е. "Тази група трябва да намери сили и да бъде разграничена от останалите, второ – да излъчи свое представителство, да седне да обсъди какво точно искат да се промени в България. Защо не да седнат с управляващите, за да чуят и другата страна. И да си създадат собствен политически проект, няма лошо с тази енергия, да се явят нови хора, да отидат на избори".

Той беше категоричен, че демокрацията не става с куршуми, счупени бутилки и хвърляне на тонове боклуци пред сградата на Министерския съвет. "Демокрацията става с бюлетините на надеждата в съответната урна на изборите".

Гърневски коментира и "ремонта на кабинета" – по думите му, най-важното е новите министри да изпълняват програмата в секторните политики, в които ще отговарят, да се види видимо подобрение и дистанциране от нещата, които са довели до оставките на предшествениците им.

Той изрази учудването си защо хората искат оставката на главния прокурор.

"Защо, след като 30 години никой не посмя да пипне "недосегаемите" олигарси, които станаха олигарси по време на прехода, когато и Бойко Борисов го няма, и ГЕРБ го няма. Всички до един номенклатура на бившата БКП на Държавна сигурност. И когато започнаха да търсят какво са смъкнали, образно казано, от кожата на народа през този преход, и се намери един главен прокурор, който каза, че няма за никой милост, прибра в арестите трима крупни олигарси от най-крупните – единият в Дубай, другият в Белград, това е втората причина от протеста и това, самият президент да застане начело на тази битка срещу демокрацията и срещу правораздаването. Да застанеш на страната на беглеца с 19 повдигнати обвинения срещу онези, които са повдигнали обвинението, това е престъпление срещу правовата държава, към която се стреми България", коментира депутатът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here