Вирусолог: Може да си болен едновременно от коронавирус и грип

Човек може да се зарази едновременно с коронавирус и грип. Това потвърди вирусологът акад. Ангел Гълъбов. Според него по принцип между вирусите има ефект "интерференция", т.е. взаимно пречене. 

"В момента има плато, в което сме разположени по брой на случаите. Броят на изследванията се увеличи. Резултатите, които се отчитат обаче, не поставят България в благоприятно положение", каза пред БНТ експертът.

Това поставя страната ни в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели. Налице е освен това преобладаване на броя на заболелите на броя на оздравелите, което показва, че положението при нас не е много цветущо и се намираме в период на активно разпространение.

По отношение на имунитета, акад. Гълъбов посочи, че данните са доста противоречиви.

Индивидуалната защита на хората е важна, а индивидуалният отговор при заболяване е много различен. Има лица, които развиват антитела и те ги защитават, а също и клетъчен имунитет. Има и хора с много слаб отговор. Надеждите са във ваксина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here