ЦИК: Съдът ще реши дали ще касира изборите

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка от „24 часа“

От Централната избирателна комисия обясниха разликата от около 100 000 гласоподаватели между първи и втори тур в София, като посочиха, че на 27 октомври е използвана стара информация за избирателите, която е била подадена от областната администрация. 

Тази грешка обаче влияела само на определянето на избирателната активност и не можело да се говори за 100 000 липсващи гласа, подчерта говорителят на комисията Александър Андреев, цитиран от Дарик.

От думите му стана ясно, че на първия тур ЦИК е изчислявала активността на базата на 1 165 955 гласоподаватели, а не на базата на 1 064 705, каквато била вярната цифра. Тази разлика Андреев обясни с това, че на първи тур областната администрация е подала данни към ЦИК, които вероятно се отнасят до бройката на избирателите за парламентарните избори през 2017 г.

„Когато говорим за графиката за гласоподаватели, трябва да разбираме избиратели, които са включени в избирателните списъци. Тази информация се предоставя по два различни канала в ЦИК – от областната администрация и от Общинската избирателна комисия. За първия тур по двата канала информацията е различна. От областната администрация е постъпила първоначално на 26 октомври за броя на избирателите, която обаче не е актуализирана, тъй като тя е предоставена от един момент по-ранен от местните избори – 1 165 955. Така сме изчислявали и избирателната активност. Впоследствие е изпратена вярната информация от ОИК – 1 064 705“, посочи Андреев.

Той пресметна, че именно оттам идва разликата със 100 000 гласоподаватели.

„Но говорим за избиратели, които са включени в избирателните списъци, а не говорим за резултатите от изборите, защото те се отчитат на базата на действителните гласове“, направи разлика Александър Андреев.

Той уточни и че ЦИК ще пресметне отново избирателната активност на базата на верния брой гласоподаватели, а именно – 1 064 705. Затова и процентът на избирателната активност ще бъде променен.

Подобен случай с разлика в броя на гласоподавателите между двата тура имало и в Плевен, стана ясно още от думите на Александър Андреев.

По повод заявката от страна на Мая Манолова за касиране на изборите, той подчерта, че решението за това зависи от съда.

„Редът за обжалането е пред административния съд, като изложи своите твърдения защо са незаконосъобразни изборите. Съдът е този, който отсъжда дали има основание за това“, обясни процедурата Александър Андреев.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here