“Спаси София”: Фандъкова унищожава общинския транспорт

От гражданската организация "Спаси София" реагираха остро на готвеното поредно съкращаване на градския транспорт в София. В доклад, внесен в Столичния общински съвет от зам.-кмета по транспорт, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера, се предвижда сериозно влошаване на транспортното обслужване в редица квартали, но се дават повече пари за частен автобусен превозвач.

Според градските активисти, предложените промени ще оставят "Младост" 1 и "Младост" 2 без почти никакъв наземен транспорт. Тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и използвани линии, значително се орязва, като интервалите за движение ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 минути след 20 ч. В комбинация с предложеното закриване на линия 306, това ще доведе до драстичен спад на транспортното обслужване в тези два гъсто застроени и активни столични квартали.

“Необяснимо е защо се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е ползван от около 25 000 пътници на ден. Преди няколко години маршрутът му беше удължен, а сега обслужването се намалява наполовина. Закрива се и работеща градска линия 306, което означава, че и довозването до метростанциите се намалява. Освен, че управляващите оставят "Младост" 2 без транспорт, те предвиждат и унищожаване на транспорта по ул. "Йерусалим", което е недопустимо и вредно”, казва общинският съветник Борис Бонев.

Заедно с орязването на градски линии с висок пътникопоток, се разкрива нова крайградска линия, която ще бъде дадена на частния превозвач МТК, и така приходите на фирмата ще се увеличат с над 600 000 лв. годишно. “С какви аргументи се отслабва тролейбус 5 с около 25 000 пътници на ден, а линия 21/22, която превозва само 1200 пътника на ден се засилва двойно?” – питат от организацията.

От "Спаси София" казват, че имат обосновано съмнение за лобизъм в полза на частните автобусни превозвачи, от страна на управляващите Столичната община. “Не вярвам да е случайност, че за общинския превозвач Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разходи, а частното дружество МТК непрекъснато е фаворизирано. За него винаги има пари за увеличаване приходите, а дружеството е получило едни от най-лесните линии” – казва Андрей Зографски от "Спаси София", експерт в Комисията по транспорт към Общинския съвет.

Градските активисти алармират и че частната компания МТК вече е закупила автобусите, необходими за новата линия, без да има необходимото за разкриването ѝ разрешение от Столичния общински съвет. “Това поражда сериозно съмнение, че някой в Столичната община обещава на частно дружество, че тази промяна ще бъде одобрена, преди да е гласувана в Съвета. Как този превозвач има гаранцията, че промяната ще бъде одобрена, за да си позволи предварително да направи такава сериозна инвестиция? Има ли лобизъм в ущърб на общинския интерес в Столичния общински съвет и защо се закриват линии на общинския превозвач Столичен автотранспорт, а същевременно се разкрива нова за частната МТК? Това са сериозни въпроси, на които очаквам ясни отговори” – категоричен е общинският съветник Борис Бонев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here