Скандално! Структури на МВР ще получават изключително лична информация на гражданите

Всички МВР служби вече ще имат пълен достъп до здравния ни статус, ще следят данни за храчките, урината и кръвта. Това става възможно със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 2 октомври, написа Фрогнюз преди седмица.

Според нея се създава регистър на всички заразени и карантинирани заради COVID-19. Чувствителната лична информация в него ще е достъпна не само за вътрешното ведомство, но и за НОИ, НЗОК, Дирекциите „Социално подпомагане“, РЗИ, всички лични лекари, лаборатории и здравни заведения.

''Нямаше тази наредба да ни направи впечатление, ако тя не включваше службите за сигурност. Оказа се, че здравният министър е решил да допълни една наредба от 2005г., която касае фактът, че хората, които са със заразно заболяване и трябва да подлежат под карантина, информацията за тях да попадне в РЗИ-та, откъде да им дадат насоки, наставления, помощ и т.н.''. Това коментира журналистът от Фрогнюз Катя Илиева в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по ТВ Евроком.

"Сегашният здравен министър е дал възможност да се направи регистър на хората, които са болни от коронавирус, на хората, които са карантинирани и на хора, които са имали достъп до заразени с коронавирус. До този списък ще имат достъп всички служби без изключение – това са всички структури на МВР без изключение. Това са ГДНП, ОДМВР, ГДБОП, Гранична полиция, дори и Пожарната. Дават се специални правомощия да се допълва този регистър с лица, които влизат в страната и подлежат на карантина, лица, които може и да не са болни", допълни журналистът.

"Още по-интересно е, че службите ще имат достъп до една много специфична информация. Това е дадено към приложение към тази заповед. В това приложение е казано, че информацията се допълва с урината, кръвта, слюнката, аутопсията. Това е най-чувствителната информация – здравето на хората. Тази информация се дава към една структура, към която имаме все повече и повече критики. Не се знае как тази информация може да бъде използвана", обясни Катя Илиева.

"Аз веднага се сетих за разследването "Осемте джуджета". Там бизнесменът Илия Златанов е бил закаран в правителствена болница, дадени са му документи да подпише и му е казано: твоят син е зле, ще му бъде извършено хемодиализа, само ако ти подпишеш документите. Класическо изнудване", допълни тя.

Целия разговор с Катя Илиева и другия събеседник по темата можете да изгледате след 13:02 във видеото:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here