Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в България

Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо Киро край Дряново. Новината от изминалата седмица вече обиколи света. А откритието е, че разумният човек е населявал скалните кухини още преди 46 000 години. Съжителствали са с пещерни мечки, хиени, дори с неандерталци

"Това е българо-германски проект. От българска страна работи Националният археологически институт, а от германска страна е Института "Макс Планк“", обясни доц. д-р Николай Сираков – ръководител на българската част на проекта, в предаването "Тази неделя".

"Отдавна подозирахме, че ще имаме много ранни находки", категоричен беше той.

По думите му това е ключов момент в историята на човечеството – този период, от който са находките в пещерата.

 "До този момент в историята на човечеството участват представители на различни архаични видове, това е последната смяна – неандерталците се сменят от Хомо сапиенс. Това е видът, към който ние принадлежим", обясни ученият.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here