Проф. Николай Проданов: ОМО “Илинден” заплашва териториалната цялост на страната ни

"Има голяма разлика между националните съдилища и Европейския съд за правата на човека. Като гарант за изпълнението на присъдите в националните съдилища стои държавата с целия свой репресивен апарат, а зад ЕСПЧ – институционализиран политически натиск." Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа.

"Съветът на Европа може да бъде наречен символ на демокрация, но в едни по-ранни времена. В Европа се струпаха прекалено много международни организации, чиито функции се преплитат по много интересен начин. Всички страни членки на Съвета на Европа имат неизпълнени решения на ЕСПЧ. Най-общо казано, в този смисъл, България плаща на група хора, които днес са ОМО "Илинден", утре са друга организация, но става въпрос за едни и същи лица. Целият проблем е изключително комплексен. От една страна стои големият концептуален въпрос с националната сигурност, свързан със сепаратизма в Европа и по-конкретно на Балканите.", допълни той.

"ЕСПЧ има две лица. Едното е на съд, а другото е политическо и идеологическо. Идеите на пролетарския национализъм и либерализмът имат общи допирни точки. В последните години решенията на Европейския съд за правата на човека имат ясно изразен идеологически, крайно либерален характер. Според делата за ОМО „Илинден“, сепаратизмът става заплаха едва в момента, в който започне да се пропагандира насилие или то започне да се използва.", смята той.

Заместник-министърът на правосъдието е на мнение, че проблемът със създаването на македонско малцинство е тръгнал от Съветския съюз и след това се е прехвърлил в Белград и Скопие.

"Това не е процес, който е иницииран от вътрешни сили в България. В Албания и Косово има исторически български малцинства, които могат да бъдат проследени векове назад. За македонци в Пиринска Македония се говори от края на 40-те години на миналия век, когато хората бяха изоставени насила от БКП. Днес говорим за една незначителна група хора в България, която се самоопределя като македонско малцинство, под външен натиск и финансово въздействие. Трябва да защитаваме националните идеали и интереси. Подобни организации заплашват териториалната цялост на страната ни. Тези хора са едни и същи, като се започне от ОМО "Илинден" – Пирин и се мине през всички други организации. Те изразяват сепаратистки идеи и застрашават националното единство. Съдиите в Европейския съд разсъждават на принципа "изчакайте ги да започнат да взривяват" и тогава ги забранете като сепаратистки организации. Всяко едно тяхно действие започва вербално и в един момент се стига до атентати.", изрази своите опасения Проданов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here