Панаирът на книгата в Гьотеборг – празник на словото по скандинавски

Панаирът на книгата в Гьотеборг, 2019 г. Снимка: Виктория Атанасова

Действия за спиране на климатичните промени, феминизъм, свобода на словото, правата на човека и правата на животните, разследваща журналистика, сексуалната идентичност, религия, атомните оръжия на Северна и образователната система в Южна Корея, личната информация и алгоритмите на следене – това са само част от темите, върху които хвърлят светлина програмата със семинари, срещите с автори и над 3000 съпътстващи събития на различни сцени.

Както всяка година в края на септември, се състоя най-голямото културно събитие на Северна Европа – Гьотеборгският панаир на книгата. Изложителите са над 800, организирани са над 300 семинари, гостуват повече от 700 шведски автори и критици, както и над 100 водещи международни автори, акредитирани са повече от 1000 журналисти – съобщават организаторите. Над 80 000 посетители се срещнаха с любимите си автори и откриха нови литературни явления През 2019 г. почетен гост беше Южна Корея.

Символично запазени места за политически затворници – издател от Китай и поет от Еритрея. Снимка: Виктория Атанасова

Освен за любителите на книгите, панаирът на книгата в Гьотеборг е най-важното събитие за хората от издателския бизнес. Центърът за авторски права, отворен по време на панаира, е най-големият пазар за представяне на скандинавска литература, където освен това агенти и компании от много други държави лансират авторски права на скандинавския пазар.

Непрестанен поток от хора се движи през четирите панаирни дни из изложбените площи, простиращи се на 11 000 кв.м. Петдесетметрови опашки се вият пред автори-щастливци, раздаващи автографи, могат да се видят хора, забързани за семинари, а недостигът на свободни места за семинарите, когато желаещите остават разочаровани пред затворените врати на залите, е обичаен.

Представяне на Дружеството за морска култура. Снимка: Виктория Атанасова

Цените на билетите варират според дните и часовете, но стандартният вход за посетителите за един ден на панаира е 245 шведски крони или 25 евро, за студентите има отстъпка и билетът за един ден е 19 евро. Входът на панаира не включва посещение на програмата от семинари, цената за златна карта за семинарите през всички дни на панаира е 360 евро. Голяма част от издателите, участниците, акредитираните журналисти и професионалисти от книгоиздаването получават акредитации за посещение на семинарите, които са със свободен достъп за всички посетители в неделя.

Снимка: Виктория Атанасова

Започнал през 1985 г. като конференция на библиотекарите с 5000 посетители, днес панаирът среща повече от 85 000 учители, родители с деца и читатели, поети, автори и елита на шведската криминална литература.

А каква е българската следа на панаира?

Единствената книга от български автор открих непреднамерено на щанда на издателството за философска литература Pontes – „След Европа“ (Efter Europa) от Иван Кръстев. “Интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят.“ така го определя Ди Цайт. Как бежанската криза промени европейските общества и защо гражданите на Европа изпитват толкова силна неприязън и недоверие към меритократичните елити, са двата въпроса, на които тази книга се опитва да отговори.

Следва – Скандинавски моменти от панаира на книгата в Гьотеборг

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 часа!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here